Günlük hayatta pek karşılaşmayız ama duyunca şaşkınlığımızı gizleyemiyoruz; Birçok kişinin hayatını zorlaştıran nadir hastalıkları bu içeriğimizde derledik ?
1. Hipertrikoz
Vücudun her yerinde kıl çıkmasına neden olan ve doğuştan ya da sonradan olabilen bu hastalık, görünümünden dolayı Kurtadam Sendromu olarak da anılmaktadır.
2. Kaçış Sendromu
Adını Mehmet Ali Erbil’in yakalanmasından sonra duymaya başladığımız bu hastalık, tansiyonun yükselmesi, tansiyonun düşmesi gibi belirtilere neden olurken, tekrarlayan şoklarla kendini göstererek halsizlik, yorgunluk, ateş gibi belirtilere yol açıyor. Dünyada çok nadir görülen bu hastalığa şimdiye kadar sadece 79 kişi yakalandı.
3. Ölümcül Uykusuzluk
Ölümcül uykusuzluk veya Ailevi ölümcül uykusuzluk; Bilinen bir tedavisi olmayan ve birkaç ay sonra ölüme neden olan bir hastalıktır.
4. Mikrosefali
Baş ve çevresinin vücudun geri kalanından daha küçük olmasına neden olan bir hastalıktır. Genel olarak, bu hastalığa sahip kişilerin yaşam beklentisi daha kısa olabilir veya beyin fonksiyonlarında azalma olabilir.
5. Fil Hastalığı
Birçoğumuzun bildiği bu hastalık, ipliksi solucanların neden olduğu bir rahatsızlıktır. Tedavisi mümkün olan bu hastalık genellikle Uganda, Tanzanya, Kenya, Ruanda ve Etiyopya gibi ülkelerde görülüyor.
6. Behçet Hastalığı
İlk kez Türk hekim Hulusi Behçet tarafından tanımlanan ve adını ondan alan hastalık, kişinin damarlarını, eklemlerini, omuriliğini ve sindirim sistemini etkiliyor. Nedeni bilinmeyen kronik ve inflamatuar bir hastalık olan Behçet Hastalığı en çok Japonya, Türkiye ve İsrail’de görülmektedir.
7. Katı Kişi Sendromu
Nadir görülen bir nörolojik bozukluk olan Rijit Kişi Sendromu, kasların kontrolsüz kasılmasına ve sertleşmesine ve spazmlara neden olur. Dünyaca ünlü müzisyen Celine Dion da geçen yıl bu hastalığa yakalandığını açıklamış ve konserlerini ertelemişti.
8. Ağaç Adam Sendromu
Nadir görülen kalıtsal hastalıklardan biri olan Ağaç Adam Sendromu, HPV virüsünün tüm vücutta siğil benzeri lezyonlar geliştirmesine neden olur ve bu siğillerin bir kısmı kabuk benzeri tümörlere dönüşebilir.
9. Uzaylı El Sendromu
Kişinin iki elinden birinin kontrolsüz hareket etmesine neden olan Alien Hand Sendromu, kişinin aslında tıpkı beynin kontrolünde olduğu gibi istemli hareket ettiği izlenimini verir. Bu sendromun şu anda bilinen bir tedavisi yoktur ve hastalığın etkileri ancak azaltılabilir.
10. Argyria
Halk arasında Mavi Deri Hastalığı olarak bilinen bu hastalık, kişinin cilt renginin mavi-mor olmasına neden olur. Ölümcül bir hastalık değil ama kişiyi ruhsal olarak etkileyip o kişinin toplumdan kendini soyutlamasına neden olabiliyor.
11. Progerya
Genelde Erken Yaşlanma Hastalığı olarak bilinen ve milyonda bir görülen bu hastalığa yakalanan kişiler 10 yaşına geldiklerinde 70 yaşında gibi görünmektedirler. Hastalığa yakalanan bireylerin yaşam süresinin kısa olması nedeniyle günümüzdeki tıbbi araştırmalar bu hastalığı tedavi etmekten çok yaşam süresini uzatmaya yönelik yapılmaktadır.
12. Laron Sendromu
Laron Cüceliği olarak da bilinen, büyüme hormonuna karşı duyarsızlığa neden olan bu hastalık en çok Orta Doğu, Güney Amerika ve Güneydoğu Asya’da görülüyor.
13. Müzikal Halüsinasyonlar
Hastanın müzik, melodi, çalgı ve ezgiler duyduğu nörolojik bir rahatsızlık olan bu hastalığa neden olan halüsinasyonların kaynağı, altta yatan psikotik hastalık veya işitme bozukluğudur. Bu halüsinasyonlar genellikle küçüktür ve ardından zihinsel gerileme gelir.