Ekonomi

Özel Okullardaki Zamlar Döviz Hesabına Dönüştü ve Fiyat Listeleri Açıklandı

Özel okullar 2024-2025 eğitim-öğretim dönemi erken kayıt fiyatlarını açıklamaya başladı. Milli Eğitim Bakanlığı mevzuatına göre artış hızı kesinleşirken, okulların bu oranı aşacağı gerçeği de gündemi meşgul etmeye devam ediyor. Özel okulların oranı artarken bu artışlara isyan edenler de artıyor.

Özel okullarda 2024-2025 eğitim-öğretim yılı kayıt zili çaldı. Yılbaşı gecesi fiyatlarını açıklayan okullar, çoğunluğu beyaz yakalı olan velilerin direnişiyle karşılaştı. Fiyatlar o kadar yükseldi ki ilk tepkiler yazıya dökülemeyen sesli ünlemler olarak kaldı.

Öncelikle bu durumun asıl sebebine, kökenine bakalım! Milli Eğitim Bakanlığı’nın her yıl açıkladığı “Milli Eğitim İstatistikleri Örgün Eğitim” verilerini incelediğimizde fiyat isyanının kökenine iniyoruz.

2000 yılında milli eğitimdeki toplam okulların yüzde 2,47’sini oluşturan özel okulların oranının 2023 yılında yüzde 19,04’e yükseldiği görülüyor. Yani yaklaşık 5 okuldan biri ‘özel’. 2000 yılında eğitimdeki öğrencilerin (üniversiteler hariç) yüzde 1,60’ı özel okullarda öğrenim görürken, 2023 yılında yüzde 8,39’u özel okullarda eğitim görecek.

Özel okul fiyatlarının artmasının ardından gelelim okul fiyatlarına! Bu yıl önde gelen bir zincir okulun fiyatlarındaki artış sıcak bir konu haline geldi.

Daha sonra ilkokul fiyatlarına isyan etti.

Ayrıca sosyal medya isyanları öncesinde Milli Eğitim Bakanlığı’nın özel okullara ne kadar zam izni verdiğini de inceliyoruz.

Öncelikle MEB’in Özel Eğitim Kurumları Yönetmeliği’ne göre özel okullarda ara sınıflarda Öğrenim ücreti bir önceki yılda açıklanan fiyata göre belirlenir. Bunun matematiği şudur:

[(önceki yılın ortalama yurt içi ÜFE+önceki yılın ortalama TÜFE’si)/2]+5

Kısaca orta sınıf için bu yıl en fazla yüzde 56,89 oranında artış yaşanabilir. Ancak okulların kullandığı bir “boşluk” var.

Anaokulu (zorunlu eğitim olmadığından), ilkokul 1., ortaokul 5. ve lise 9. sınıflardaki tüm öğrenciler için fiyatlar veli ve okul sözleşmesi kararlarına göre belirlenmektedir.

Orta sınıflardaki artış oranı yüzde 56,89’u geçiyor mu? Aşar. Çoğu okul bunu “ek ücretler” aracılığıyla belirler.

Özetle eğitim ücretlerini Milli Eğitim Bakanlığı’nın tarifesine göre artıran okullar, gıda ve hatta kırtasiye ve giyim fiyatlarını artırarak farkı kapatıyor!

Özel okullarla ilgili bir diğer sorun ise öğretmen atamalarında çoğu zaman yer bulamayan öğretmenlerin yaklaşık fiyatlarının taban fiyata yakın olmasıdır.

Bir devlet okulunda öğretmen işe başladığında yaklaşık 33 bin TL maaş alırken, özel okullarda öğretmen maaşlarının ise 17 bin TL civarında olduğu biliniyor. 10 aylık dönemde patronun 170 bin TL, öğretmenin ise 250 bin TL’lik maliyetini dikkate alırsak özel okulların yüksek kar marjları ortaya çıkıyor.

Sosyal medyada özel okul isyanlarını konuşalım!

Yüksek zam oranları aynı zamanda siyaset meselesi olmakla birlikte,

Yapılan hesaplamalara göre “gerçek”, ülkedeki eğitimin kalitesiyle birlikte maliyetini de sorgulatıyor.

İşte özel okul fiyatları ile ilgili yapılan yorumlardan bazıları.

?

?

?

?

?

Bu fiyatlar hakkında ne düşünüyorsunuz?

adalarhaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu