Haber

Gazeteci Adem Metan sordu, TOKİ Başkanı Ömer Bulut yanıtladı: Ciddi bir sınavdan başarıyla geçtik.

Türkiye yüzyılın felaketiyle çabalarını sürdürüyor.

Merkez üssü Kahramanmaraş olan sarsıntılar 11 ilde etkili oldu ve kentleri harabeye çevirdi.

Yıkılan binlerce bina 46.000’den fazla can aldı.

Bölge ilk andan itibaren mücadele ederken, hasar tespit çalışmaları hız kesmeden devam ediyor.

Yıkılan ve ağır hasar gören binaları incelemek üzere ekspertiz heyeti oluşturuldu.

Heyet tarafından yapılan çalışmalarda ihmal ortaya çıktı. Önemli ekipman eksikliklerinin olduğu, kullanılan malzemelerin kalitesiz olduğu ve betonun dengesiz olduğu belirlendi.

TOKİ konutları ayakta kaldı

Öte yandan büyük yıkımların yaşandığı şehirlerde ayakta kalan TOKİ binaları dikkat çekti.

20 yılı aşkın bir süredir tüm yurdun dört bir yanında eski ve depreme dayanıklı binaların yerine toplu konut üreten TOKİ, kentsel dönüşümle il ve ilçelerde de sağlam konutlar yapıyor.

2002 yılından bu yana yapılan 1 milyon 180 bin konut insan hayatını güvence altına alıyor.

Felaketin ilk anından itibaren depremin vurduğu illerdeki çalışmaları aktaran Gazeteci Adem Metan, TOKİ Başkanı Ömer Bulut ile görüştü.

“188 bin konutumuz ciddi bir sınavdan başarıyla geçti”

TOKİ konutlarıyla ilgili sorular soran Metan, ” Deprem sonrası en çok konuşulan konulardan biri de TOKİ’nin yıkılmayan binaları oldu. Uzun yıllara dayanan çok önemli bir başarı var.”Sözlerine yanıt veren Bulut, şu ifadeleri kullandı:

TOKİ’nin deprem bölgesinde 11 ilde 180 bin bağımsız bölümü bulunuyor. Hiçbiri enkaz şeklinde hasar görmedi. Küçük hasar meydana geldi, can kaybı olmadı. Bu bizim için ıslak bir testti. 2003 yılından günümüze kadar gelen süreçte TOKİ’nin çok eleştiri aldığı yıllar oldu. İlk yıllarda bu konut ihtiyacının karşılanması açısından daha çok yüksek yapılaşma dönemindeki tip konut yapıları söz konusudur. Son 4-5 yılda bunu değiştirip yatay mimariye yöneldik.

Bu bölgede 188.000 konutun önemli bir sınavı başarıyla geçmiş olmasından gurur duyuyoruz. Ayrıca 600-700 bin bina hasar gördü ve bir o kadar da can kaybı yaşandı.

“Yerden ve deprem faylarından uzak olmasına büyük özen gösterdik”

TOKİ’nin bu başarısını sağlayan en önemli şey ise binalarında kullandığı yapım tekniğidir. Çok eleştiri alan tünel kalıp sistemi ile yapılmış olması en önemli başarısından kaynaklanmaktadır. Sadece yapı değil, daha da önemlisi yapıdan fay hattına olan uzaklık, sağlam zemin dediğimiz zemin güvenlik gerilmesi kabul edilebilir mühendislik limitleri içindedir.

Özellikle yer seçimi kriterlerinde TOKİ’nin zeminden ve deprem faylarından uzak olmasına çok dikkat ettik. Daha çok şehrin kayalık bölgelerine inşaatlar yaptık. Bu değerli bir farktı. Buna yapay mimariyi de eklediğimizde, binanın yükünü hafifletmesi açısından az katlı yapı, sarsıntı, depremde zayıf temelden kaçınma, sağlam yerlere gitme, arızadan kaçınma açısından sizi güvenli bir noktada tutabilecek niteliktedir. çizgiler.

“Vatandaşlar 1 yıllık süreçte rahat edebilir mi?”

Ömer Bulut’un alınan önlemleri açıklamasının ardından Metan şu soruyu sordu:

“Sayın Cumhurbaşkanımız da sahada ekibine güveniyor, süre verdi. Şimdiye kadar bahsettiğiniz tüm konutları hep söz verdiğiniz tarihlerde yaptığınıza dair bir zaman çerçevesi verdi. Bu bir yıllık süreçte burada vatandaş rahat edebilir mi, ne dersiniz bu konuda?

“Sözlerimizi zamanında yerine getireceğiz”

Cloud’un yanıtı şu şekilde:

Bugüne kadar verdiğimiz sözlerin zamanlamasında bir sıkıntımız olsaydı bugün vatandaş verdiğimiz sözü almazdı. Ancak vatandaş bu bahse zaten çok güveniyor. Tüm çabamız bu yönde. Bunun için bu işin üretim sürecinde bizi etkileyebilecek tüm taraflarla zaman zaman toplantılar yapıyoruz.

Çünkü bir müteahhitlik tarafı var, bir de iş tarafı var. Bir de malzeme temin edeceğim malzeme tedarikçileri var. Bu çalışmayı paralel olarak, tüm Türkiye’de, bu bölgede, ihtiyaç duyacağımız kapasitede üretimi kontrol ederek yürütüyoruz. İnşallah millet olarak devlet olarak verdiğimiz sözleri zamanında yerine getireceğiz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu